Photoolgraphix

Typisch voor foto’s van een interieur en exterieur is dat de vormen moeilijk zijn weer te geven. Het juist vastleggen van een interieur en ook een exterieur (gebouw, bedrijfspand, woonhuis) dient te gebeuren met een groothoek objectief om voldoende in beeld te brengen. Groothoek objectieven geven vaak een vertekening en vervorming waardoor lijnen vervormen en de objecten een schijnbaar andere vorm krijgen dan ze in werkelijkheid zijn. Kijk maar een naar een foto van een gebouw wat genomen is door de camera schuin naar boven te houden “om het gebouw er helemaal op te krijgen”.
Het voorkomen van deze vertekening kan middels Photoshop, maar hierdoor verliest de foto aan kwaliteit. Professionele fotografen gebruiken een tilt en shift lens waarbij de lensopening verdraaid en verschoven kan worden ten opzichte van de beeldsensor en hierdoor de lijnen vertikaal en horizontaal uitgelijnd kunnen worden voordat de foto genomen wordt. Zelf experimenteer ik met een Canon TS-E 24mm f/3.5 L II lens om deze techniek onder de knie te krijgen.

Het shiften van de lens ten opzichte van de beeldsensor kan ook gebruikt worden om op een heel eenvoudige wijze panorama foto's te maken. Door de lens in drie standen van links naar rechts te schuiven is er een perfecte "stack" mogelijk. De foto's zijn immers vanuit een zelfde standpunt genomen, in tegenstelling tot de wijze waarop veel mensen een panorama nemen door met de camera rond te draaien en de compositie wijzigt.

Het fotograferen van een interieur kan prima met een super groothoekobjectief. Hierdoor is het mogelijk om een woonkamer in zijn geheel op de foto te zetten. De woonkamer lijkt dan echter wel veel groter dan deze in de praktijk is, maar in veel gevallen is dit niet erg. Voor dit soort foto’s gebruik ik de EF 11-24 f/4 L USM lens. Uiteraard is het gebruik van een statief om bewegingsonscherpte te voorkomen een noodzaak. Hierdoor kan de ISO-waarde laag worden gehouden. Een sluitertijd van meerdere seconden is immers geen enkel probleem.