Photoolgraphix
Portretfotografie komt eigenlijk in veel disciplines van de fotografie voor. Wat is nu nog eenvoudiger dan een foto maken van een hoofd? Iedereen die wel eens gefotografeerd heeft, heeft wel eens een portretfoto van iemand genomen. Maar hoe vaak valt dit achteraf niet tegen? Het maken van een goede portretfoto omvat wellicht de meeste voorbereiding van alle vormen van fotografie.
De belichting moet zo zijn gekozen dat deze het model mooi op de gevoelige plaat zet waarbij rekening gehouden moet worden met intensiteit, richting, hoofdbelichting en ondersteunende belichting, positie van het model, slagschaduw en achtergrond. Hoe vaak zie je niet een portretfoto waarbij de neusholtes zichtbaar zijn of de neus een wel heel grote schaduw werpt op de rest van het gezicht. Ook de keuze van het objectief is bepalend voor de kwaliteit van een portretfoto. Het gebruik van een te klein of te groot brandpuntafstand levert vervorming op van het model. Deze voorbereidingen en het maken van testopnames vraagt natuurlijk ook het nodige geduld van het model.

Hugo gebruikt voor het maken van een portretfoto het liefst primelenzen zoals de EF 50mm f/1.2 L USM of de EF 85mm F/1.2 L II USM. Ook de EF 100mm f/2.8 L macro IS USM is geschikt voor het maken van portret foto's. Door prime lenzen te gebruiken met een groot diafragma is het mogelijk de achtergrond te vervagen en zo het portret los te maken van de achtergrond.
Naarmate de brandpuntsafstand groter is, wordt het mogelijk iets verder weg te staan van het portret waardoor dit (in sommige gevallen) minder bedreigend voorkomt en het model zich meer op het gemak voelt. Het is belangrijk om contact te hebben met het model zodat het model ook weet waar het aan toe is. Dit is voor volwassenen belangrijk maar als kinderen gefotografeerd worden is dit nog belangrijker.